tiistai 13. marraskuuta 2012

Lanka tulee langan luokse?

Tilaakin on vielä!

Siniset ja vihreät

Punasävyiset

Alempana vielä yksi kokonaan TYHJÄ hylly, joka varmaan jää tyhjäksi, koska kissat.

Ajattelin nyt jutella teille hieman meidän kaikkien rakastamasta ja himoitsemasta asiasta - langasta. Siitä mikä tekee langasta hyvän ja mitkä on mun lempparit ja mitkä inhokit. 

Millainen sitten on hyvä lanka? Olen miettinyt sitä tässä neuloessani aika paljonkin, kun jotkut tökkii niin kamalasti ja toiset neuloutuu kuin itsestään. Ainakin yksi varma merkki on se, että hyvä lanka ei halkeile. Jos neulon jotain yksinkertaista, en katso neuleeseen ja sellainen lanka, joka halkeilee on tosi uuvuttavaa neuloa. Sitä pitää koko ajan vahtia. Yleensä tämmöisiä on löyhäkierteiset ja sellaiset, joissa on kahta eri kuitua eri säikeinä. Ainakin Garnstudion Cotton Viscose on ihan kamalaa. Sitä on neljä kerää jossain häpeämässä, kun se ei osaa vaan käyttäytyä. Kuitenkin mielestäni vironvillat ovat aika löyhäkierteisiä, mutta ne ei kyllä minun käsissäni halkeilekaan. Joten ei sekään aina kaikkea kerro.

Toinen seikka on langan ylikierteisyys. Puuvillat on helposti tällaisia ja sitten ne menee kippuralle ja on kovia neuloa. Puuvillasta en muutenkaan oikein välitä, kun se ei jousta yhtään. Sopivan tiukkakierteisiä ilman ylikierteisyyttä on ainakin Rowanin Wool Cotton ja Shibui Knitsin Sock (tosin se lätiköityy).

Kolmas hyvän langan merkki on tietenkin se väri. Värin pitää liukua kauniisti monivärisissä eikä siinä saisi olla solmuja. Tai jos  solmuja onkin, niin väriliu'un pitäisi jatkua samalla tavalla solmun jälkeen. Näin ei tosiaankaan aina ole. Semisolidit ei saa lätäköityä vaan värin vaihtelun pitää jakautua kauniisti. Enkä muutenkaan pidä lätäköityvistä langoista. Suosikkilankoja näissä liukuvärjätyissä edustaa vironvillat ja semisolidissa Louhittaren Luolan Pohjan Akka.

Neljäntenä hyvän langan merkkinä pidän hintaa. Se vaikuttaa paljon ostopäätökseen. Hyvä ei välttämättä ole kallista mutta kalleuskaan ei takaa hyvyyttä. Vironvilla esimerkiksi on huokeaa, mutta mielestäni sen laatu on priimaa. Norot ovat kalliita, mutta hyvin luonteikkaita vaihtelevine paksuuksineen ja mielenkiintoisine väreineen, joten en pidä niistä kauheasti. Hyviä ja halpoja peruslankoja ovat Gjestalin Maija ja Janne sekä Garnstudion Drops Fabel. Jos haluat muuta kuitua kuten alpakkaa tai silkkiä, niin suosittelen Garnstudion Drops Alpacaa tai Baby Alpaca Silkkiä. Wetterhoffin silkkivillat ovat mielestäni myös hyvälaatuisia.

Viides tietysti on se, miten valmis neule kestää käyttöä. Tästä minulla ei ole oikein näyttöä. Neulon enimmäkseen huiveja ja pipoja, kuten olette huomanneet. Ne joutuvat aika pienelle rasitukselle, joten nyppyyntymistä niissä ei näy. 

Erilaisista langoista voisi puhua ikuisuuden, mutta tässä nyt pieni tiivistys siitä, millaista on minun mielestäni hyvä lanka. Kommentoikaa! Olkaa eri mieltä, tai samaa mieltä! Vai unohdinko mainita jonkin tärkeän ominaisuuden?